Advies bij kunst ophangen

Je hebt je oog laten vallen op een van onze kunstwerken; dan wil je natuurlijk ook weten hoe je optimaal kunt genieten van je nieuwe aanwinst en hoe je deze het best presenteert. Lees hieronder een aantal gouden tips van de professionals. 

Afstand

Grote kunstwerken bewonder je van grotere afstand dan kleine kunstwerken. Houd hier rekening mee als je de maat van het kunstwerk selecteert tijdens de aankoop en wanneer je deze gaat ophangen. 

Hoogte

Een goede vuistregel om je kunstwerk op de juiste hoogte te hangen is het midden van het werk op ooghoogte te hangen. Let er wel op dat dit alleen opgaat voor mensen van gemiddelde lengte. Zorg ook er ook voor dat je zittend kijkt of de hoogte je bevalt; dit is met name belangrijk voor kunstwerken in je woonkamer.

Licht

Licht speelt een cruciale rol in hoe je je kunstwerk ziet. Hang een donker kunstwerk niet in een donkere hoek, maar juist meer in het licht. Let er wel op dat direct zonlicht kan weerkaatsen op kunstwerken. Dit geldt met name voor de aluminium-eibond werken. Doorgaans is een plek in een lichte kamer, maar niet direct naast het raam de beste keuze.

Proporties

Kunstwerken zijn een prachtige eye-catcher in elke kamer en zullen dus veel aandacht naar zich toe trekken. Als je je nieuwe aanwinst bijvoorbeeld boven een dressoir of een ander meubelstuk hangt, zorg er dan voor dat het kunstwerk niet groter is dan het meubel, maar ook niet veel kleiner. Dit geeft een gek gezicht omdat het niet strookt met ons natuurlijk gevoel voor proporties. Een andere vuistregel luidt dat je minstens 15 tot 30 centimeter ruimte laat tussen de bovenkant van het meubel en de onderkant van je kunstwerk.  

Samenhang

Voor wie de smaak te pakken heeft en meerdere kunstwerken bij elkaar wilt hangen, is het belangrijk er op te letten dat de randen van de kunstwerken gelijk hangen, zodat ze een grote rechthoek vormen. Dit geeft visueel veel meer rust dan een asymmetrische opstelling en dat zorgt ervoor dat het de kunst is die opvalt, niet de positie van de kunstwerken. 

Waterpas

Dit advies spreekt voor zich; een kunstwerk dat niet waterpas is opgehangen zal opvallen door zijn scheve positie, niet door zijn pracht.

Ophangsysteem

Je nieuwe aanwinst van The Arts Gallery is op te hangen op de beproefde, klassieke manier; aan een schroef in de muur, of aan een ophangsysteem met dunne kabels. Ben je een kunstliefhebber met een heuse collectie; dan is zo'n een ophangsysteem sterk te overwegen. Het bespaart je gaten in de muur en geeft je de vrijheid kunstwerken van plaats te verwisselen.